Frits Mast | Voorman

Een ervaren rot in het slopersvak, dat is Frits Mast (51), met zijn vijftienjarig dienstverband bij Laarakkers. Met een bus vol gereedschap als een snijbrander, kettingzaag, aggregaat en andere benodigde sloopmaterialen rijdt hij elke werkdag vanuit zijn woonplaats Ven-Zelderheide naar zijn werkplek. De meeste tijd is deze in Duitsland.
“Het is gemakkelijk als je de Duitse taal spreekt als je bij Laarakkers werkt,” aldus Frits, “maar wanneer dit niet zo is, leer je deze snel. Ik sprak al redelijk goed Duits, maar in de loop der jaren gaat dit veel vloeiender en leerde ik ook de technische termen.”

Frits is een ‘manusje van alles’ bij Laarakkers. Een specifieke opleiding op sloopgebied heeft hij niet gevolgd, maar zijn twee rechter handen zijn goud waard. De verscheidenheid aan werkzaamheden maken dat hij nog altijd met plezier naar zijn werk gaat.
“Samen met collega’s zorg ik er onder andere voor dat voor het grote machinale werk begint, de te slopen gebouwen zo goed mogelijk leeg zijn. Hoe beter ik mijn werk doe, hoe gemakkelijker mijn collega-machinisten vooruit kunnen. Maar ook andere klussen zijn welkom. Bij moeilijke slopen sta ik ook wel eens bij de machinisten om aanwijzingen te geven, en ook zelf op een kraan draaien is geen probleem.”

Ook grondwerk is aan Frits toevertrouwd, maar dat is niet zijn meest favoriete klus. “Het liefst ben ik productief bezig, en dat lukt bij Laarakkers zeker.”
Frits heeft geen vaste club collega’s met wie hij samenwerkt en aanstuurt. “Meestal werk ik op elke sloop met andere collega’s, en dat is prima.”  Ik heb het goed naar mijn zin bij Laarakkers, natuurlijk is er wel eens wat, maar dat heb je overal. Ik ben blij dat ik een eigen bus heb gekregen met alle materialen die ik nodig heb op de sloop. Ik grijp nooit mis. Hier kan ik mee vooruit.”