Wagen- en machinepark van de Laarakkers Groep wordt steeds energieneutraler

 

De Laarakkers Groep beschikt over een groot wagen- en machinepark. Vooral de zware machines welke op onze projecten ingezet worden, verbruiken veel brandstof en stoten daardoor onvermijdelijk CO2, fijnstof, roet- en stikstof uit.

Daarom is het essentieel om de uitstoot van CO2 en schadelijke stoffen van ons wagen- en machinepark te reduceren. Dit doen we door elektrificatie en het inzetten van synthetische brandstof. Deze maatregelen hebben er onder andere toe geleid, dat wij onze CO2-uitstoot al met 6% hebben verminderd.

Schonere graafmachines 

Onze nieuwste graafmachines zijn uitgerust met schone motoren die voldoen aan de Stage V-norm. Dit betekent dat ze minder brandstof verbruiken en dus minder verontreinigende stoffen en minder CO2 uitstoten. Een verdere optimalisatie om onze emissies te beperken, is het inzetten van graafmachines met een hybride hydraulisch systeem. Wanneer de giek wordt neergelaten, wordt de accumulator geladen. De opgeslagen energie wordt vervolgens gebruikt om de hulpmotor voor het motorsysteem aan te drijven. Zo kunnen we 15-20% brandstof en CO2 besparen.

Op weg naar ons doel van emissievrij slopen zetten wij ook in op volledig elektrische en dus emissievrije machines. De eerste elektrische graafmachine is aangeschaft: de DOOSAN DX300LC, uitgerust met 3 accu’s met elk 390 kWh en 8 uur achter elkaar inzetbaar.

Verduurzaming wagenpark

De eerste stappen in het verduurzamen van de logistieke activiteiten en het wagenpark zijn gezet. Onze logistiek partner Wim Martens Logistics B.V. heeft 2 elektrische Volvo FH 4×2 trucks besteld. De eerste elektrische bedrijfsauto is sinds augustus in gebruik. Door te blijven investeren in een modern en duurzaam wagenpark focussen wij ons op schonere ritten en het reduceren van onze eigen CO2-voetafdruk. Daarnaast onderzoeken we of we in toekomst bijvoorbeeld waterstof kunnen toepassen als brandstof.

Even voorstellen: onze nieuwste duurzame aanwinsten:

  • Hitachi 250-7 graafmachine met schone motor
  • Volvo EC350E Hybrid graafmachine
  • Caterpillar 326 Next Gen graafmachine
  • Caterpillar 352 Next Gen graafmachine
  • Coming soon: DOOSAN DX300LC Electric graafmachine
  • CUPRA Born elektrische auto
  • 2x Volvo FH 4×2 E-truck