“Circulair slopen wordt in de toekomst de norm.”

Interview met Vincent Kosman, Uitvoerder bij Laarakkers

Vincent Kosman werkt sinds 6 jaar bij Laarakkers. Eerst werkte hij als voorman sloop en sinds 4 jaar is hij uitvoerder. Momenteel is hij verantwoordelijk voor het Laarakkers project Contiweb. Het project in Boxmeer is een mooi voorbeeld van het circulair slopen. Alle bedrijfshallen op het terrein inclusief de (bovenloop-)kranen worden gedemonteerd en zullen op een andere locatie in Nederland weer opgebouwd worden. “De kantoormeubelen krijgen in Polen een tweede leven. Het betonpuin wordt gebroken en verwerkt tot een korrel die ingezet kan worden als grindvervanger bij de betonproductie. Ook het mengpuin wordt gebroken en verwerkt als fundering voor de parkeerplaats op het terrein.” voegt hij toe. 

Sinds hij bij Laarakkers werkt is de sloop behoorlijk veranderd. “Circulair slopen wordt in de toekomst de norm. Het staat nog in de kinderschoenen, maar voor steeds meer klanten en gemeentes wordt duurzaamheid belangrijk. Daarom moeten grote sloopbedrijven met deze ontwikkeling meegaan en duurzaam gaan werken. Laarakkers heeft de afgelopen jaren al veel stappen in deze richting gezet.” zegt Vincent. “Het hergebruiken van materialen uit de sloop is goed voor het milieu.” Maar de nieuwe, circulaire manier van slopen brengt ook uitdagingen met zich mee. “De sloopwerkzaamheden gaan anders en het werk neemt meer tijd in beslag. We moeten de hal heel voorzichtig met de hand demonteren om de delen niet te beschadigen. Alle delen zijn genummerd, zodat de hal op zijn nieuwe bestemming kan worden heropgebouwd.” legt Vincent uit.” In het verleden hadden we voordeel door het ijzer te verkopen. Nu is het voordeel door het verkopen van de loods.” Hergebruik betekent minder grondstof gebruiken en de hallen krijgen een nieuw leven 

De werkzaamheden zijn eind maart gestart. Inmiddels staan er alleen nog delen van de hal op het terrein. Uitvoerder Vincent Kosman trekt een positieve tussenbalans “Alles gaat goed. We liggen op schema en zullen ons werk op het terrein binnen de gestelde tijd kunnen afronden.” Na afronding van de werkzaamheden, gaat het terrein over naar de nieuwe eigenaar, VTS. Vincent is ervan overtuigd: “Na de oplevering van dit project zullen er nog vele circulaire projecten volgen.”