Rocco Richter | Machinist van de eerste elektrische graafmachine bij Laarakkers

 

Rocco Richter (50) uit Overloon is geboren in Duitsland, maar woont al 25 jaar in Nederland. Net zo lang is hij machinist bij Laarakkers. Sinds december 2023 bestuurt hij de eerste elektrische graafmachine bij Laarakkers.  

Jarenlange werkervaring 

Voordat Rocco machinist werd, was hij industrieel monteur. Omdat hij liever buiten wilde werken, besloot hij een ander beroep te kiezen. 28 jaar geleden begon hij aan een nieuwe baan als machinist in de weg- en waterbouw en deed hij zijn eerste ervaring op met een graafmachine. 

Toen Rocco 25 jaar geleden naar Nederland verhuisde, was hij op zoek naar een nieuwe baan als machinist. “Door contact met Jan Laarakkers kwam ik in september 1998 bij Laarakkers terecht”, herinnert Rocco zich. 

Spannende en afwisselende projecten 

“Het leukste aan mijn werk vind ik de afwisseling. Elke werkdag en elke bouwplaats is anders. Ook het zelfstandig werken als machinist vind ik leuk”, vat Rocco de voordelen van zijn werk samen. “Ik heb aan veel verschillende projecten gewerkt, die allemaal op hun eigen manier spannend waren.” 

Onderhoudsarme en geluidsarme elektrische graafmachine 

Sinds december 2023 is de eerste elektrische graafmachine in gebruik bij Laarakkers. Rocco bediende de Develon DX355CL Electric voor het eerst tijdens sloopwerkzaamheden in Aken. De machine is onlangs ingezet bij de sloop van de Rijnbrug in Leverkusen (DE). Na de eerste paar dagen met de graafmachine te hebben gewerkt, is Rocco’s indruk positief: “Ik ben er echt blij mee. De machine is lekker rustig”. “Ik hoef mijn radio niet zo hard te zetten,” voegt hij er lachend aan toe. 

Voor Rocco werkt de elektrische graafmachine als een graafmachine met dieselmotor. “Je hoeft de graafmachine minder te onderhouden. Je hoeft de olie niet te verwisselen. Je start de motor en kunt meteen aan de slag”, vertelt hij. Dankzij de sterke accu kan de graafmachine de hele werkdag worden ingezet. 

Maar voordat de vloot van machines en voertuigen 100% elektrisch kan worden, moeten er nog een paar dingen worden geoptimaliseerd, vindt Rocco. Zo moeten de vrachtwagens een grotere reikwijdte hebben en moeten er meer aansluitingen komen op bouwplaatsen zodat machines en voertuigen snel kunnen worden opgeladen. 

Rocco heeft advies voor iedereen die machinist wil worden: “Je moet zelfstandig kunnen werken en je werkdag kunnen plannen. En zelfs als je geen ervaring hebt met slopen kun je daarin doorgroeien.” 

Wil je deel uitmaken van ons team?  

Wij zijn altijd op zoek naar gemotiveerde collega’s die zich samen met ons verder willen ontwikkelen! Of het nu op kantoor is of op de bouwplaats – wij stimuleren de persoonlijke en professionele ontwikkeling van onze medewerkers en bieden onze medewerkers uitstekende primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden.  

Heb je interesse? Stuur dan een e-mail naar sollicitatie@laarakkers.de