Schreibwarengeschäft Hennig Düsseldorf

Düsseldorf
13.500 m3
januari 2020 t/m april 2020
Sloop, Asbest, Grondwerk
Sloop, asbestverwijdering en grondwerk - Schreibenwarengeschäft Hennig - Laarakkers (4)

In Altstadt, het centrum van Düsseldorf heeft Laarakkers in de periode van januari 2020 tot april 2020 het oud winkel- en kantoorpand van Schreibwarengeschäft Hennig gesloopt. Wij hebben ruimte gemaakt voor de bouw van een winkelcentrum en diverse kantoorpanden.

Schreibwarengeschäft Hennig

Schreibwarengeschäft Hennig is een familie beheerde schrijfwarenwinkel, opgericht door Emil Hennig in 1889. Na 129 jaar actief te zijn geweest, sloot het bedrijf in mei 2018 haar deuren. Hiermee gaat Schreibwarengeschäft Hennig voorgoed de Düsseldorfse geschiedenisboeken in.

Asbestverwijdering, strippen, slopen en grondwerk

Voor opdrachtgever Rhenus Grundvermögen GmbH & Co. is Laarakkers in januari 2020 gestart met de sloop van het oude pand van Schreibwarengeschäft Hennig aan de Joachim Erwin Platz, Altstadt te Düsseldorf.
In de eerste fase hebben we een asbestinventarisatie verricht. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat er in het gebouw Asbest en KMF als schadelijke stoffen aanwezig waren. Na deze verwijderd te hebben, zijn we gestart met de voorsloop van het gebouw door het kantoorgebouw te strippen. We hebben onder andere de kozijnen, dakleer en glas verwijderd en gesorteerd  voor recycling. Na het gebouw volledig gestript te hebben, zijn we begonnen aan de tweede fase, namelijk de machinale sloop van het gebouw, bestaande uit 7 verdiepingen en een kelder.
Gezien de locatie – hartje Düsseldorf waar veel verkeer voorbij komt – is een uiterste precisie en veilige uitvoering van werkzaamheden vereist.
Door middel van een vrijdragende steiger aan de achterzijde van het gebouw hebben we de aangrenzende omgeving kunnen beschermen tegen vallend slooppuin. Daarnaast hebben we de gehele werkomgeving voorzien van ISOTRAX grondplaten om de nabij gelegen infrastructuur te beschermen.

Grondwerk door partner Implenia Spezialtiefbau GmbH

Na het gebouw compleet gesloopt te hebben, is onze partner Implenia met het grondwerk begonnen. Aan de achterzijde van het gebouw zijn diverse overlappende boorpaalwanden van spuitbeton geplaatst. Om de nauwkeurigheid en verticaliteit van de individuele boorpalen te garanderen, is er een apart boorsjabloon ontwikkeld. Na het plaatsen van de paalfundering zijn de secundaire palen bewapend en ondersteund met verankerend en verstijvend draagmateriaal. Bovenop de palen zijn dragende betonbalken bevestigd, zodat de betonpalen met elkaar in verbinding blijven staan. Aan de voorkant van het grondstuk is Berlinerwand als dragende damwandconstructie geplaatst. Na de afronding van grondkeringswerkzaamheden wordt de kelder uitgegraven tot een bouwput. Dit zal naar verwachting in augustus 2020 zijn.

Toekomst Joachim Erwin Platz 3

Door het oud kantoorgebouw volledig te slopen hebben wij ruimte gemaakt voor de toekomst. Projectontwikkelaar Rhenus zal op de vrijgekomen ruimte diverse winkelcentra en kantoorpanden gaan bouwen.

Bijzonderheden slooplocatie

Het oude kantoorgebouw bevond zich in het drukbezochte centrum van Düsseldorf, op ongeveer 10 meter afstand van loop-, fiets- en autoroutes voor passanten. Daarnaast was het gebouw omringd door vele operationele panden. Hierdoor was uiterste precisie en veiligheid noodzakelijk.