Laarakkers sloopt gebouw en bewaardt 350 jaar oude historische façade

Laarakkers Art-Invest

Düsseldorf – Laarakkers heeft het 350 jaar oude ‘Fürst & Friedrich’ gebouw in Düsseldorf gesloopt. In 2017 is voor opdrachtgever Art-Invest het oude gebouw – dat onder andere bewoond is door de Palts-prins Fürst Jan Wellem – gesloopt en zijn er grondkeringswerkzaamheden uitgevoerd. De historische façade is blijven staan en maakt inmiddels deel uit van het nieuwe Fürst & Friedrich.

Geschiedenis Fürst & Friedrich

Fürst & Friedrich bevindt zich in Friedrichstadt, een stadsdeel in Düsseldorf. Palts-prins Fürst Jan Wellem was de grondlegger van Friedrichstadt. Hij toverde Friedrichstadt in de 17e eeuw (1658-1716) om tot een gemoderniseerde woonstad, waar hij tevens zijn woning  – Fürst & Friedrich – op de hoek van de straten Fürstenwall en de Friedrichstraße liet bouwen.
Toen Düsseldorf na het Napoleon tijdperk een Pruisische Rijnprovincie werd, wijdde de stad twee straten én het gebouw als teken van loyaliteit aan de Pruisische koning Friedrich Wilhelm IV (1795-1861).

Sanering, sloop en grondkeringswerkzaamheden Fürst & Friedrich

In 2017 kreeg Laarakkers van Art-Invest de opdracht om het oude Fürst & Friedrich gebouw – met een totaaloppervlakte van circa 17.000 m2 en een sloopvolume van 80.000 m3 – te renoveren.
De 17-eeuwse façade moest behouden blijven, en deel gaan uitmaken van het nieuwe kantoorgebouw.
‘’We zijn gestart met het saneren van schadelijke stoffen om vervolgens met de voorsloop te beginnen. Parallel aan deze werkzaamheden hebben we de 17-eeuwse façade omringd met steigers.
Daarna hebben we de Friedrichstraße – met toestemming van de gemeente – een weekend af mogen sluiten om sloopwerkzaamheden aan het achterliggende gebouw veilig te kunnen uitvoeren. Dit was best wel spannend, maar heeft dankzij de goede voorbereiding zeer goed uitgepakt. Het tweede spannende moment brak aan tijdens Pinksteren. We hebben toen de gehele verkeerskruising afgezet om fijnmazig en veilig tot 30 meter hoog te kunnen slopen. Ook dit verliep allemaal volgens plan.
Na de afronding van de sloopwerkzaamheden, heeft onze partner Implenia de grondkeringswerkzaamheden uitgevoerd. Hierbij is de 17-eeuwse façade op palen gezet, zodat wij op een veilige wijze een bouwput van twee etages onder straatniveau konden uitgraven.

Al met al was dit een erg mooi project om te mogen uitvoeren. We hebben samen met onze medewerkers en partners de juiste kennis en kunde kunnen inzetten, waardoor wij alle werkzaamheden onder één project hebben kunnen wegzetten en binnen de gestelde tijdsplanning konden uitvoeren,’’  aldus directeur Wiljan Laarakkers.

Toekomst Fürst & Friedrich

Het oude Fürst & Friedrich gebouw heeft plaatsgemaakt voor een spectaculair en modern kantoorgebouw met 7 verdiepingen van elk circa 2.200 m2. De behouden gebleven historische façade dient als hoofdingang.
Fürst & Friedrich vormt nu in perfecte harmonie een indrukwekkend beeld van historie en moderniteit dat sinds december 2019 te bewonderen is.

Fuerst und Friedrich Duesseldorf - Laarakkers abbruch