Boxberg – Op vrijdag 6 december 2024 zijn drie prominente koeltorens van de gedeactiveerde energiecentrale in Boxberg (Duitsland) met succes gesloopt. Om 11 uur ’s ochtends vielen de ongeveer 120 meter hoge en 80 meter brede torens veilig en volgens plan naar beneden. De werkzaamheden, die via livestream werden uitgezonden, markeren een mijlpaal in de sloop van de voormalige energiecentrale, die plaats maakt voor de innovatieve GigawattFactory van LEAG (Lausitzer Energie AG).
Geschiedenis en sloop
Plant II kan terugkijken op een bewogen geschiedenis: van 1973 tot 1996 voorzag de centrale de regio op betrouwbare wijze van energie. Na de buitenbedrijfstelling begon de sloop. Tussen augustus en november 2024 werd een koeltoren op het terrein gesloopt met behulp van een kraan en een betonschaar. Het huidige ontploffen van de drie resterende koeltorens werd gecoördineerd door LEAG in samenwerking met gespecialiseerde bedrijven zoals Laarakkers Democom GmbH en ARGE Sprengtechnik Boxberg.
In totaal kwam uit elke koeltoren meer dan 15.000 ton betonpuin vrij, dat ter plekke wordt verwerkt en hergebruikt op het terrein. De ontploffing verliep soepel dankzij zorgvuldige voorbereidingen, waaronder nauwkeurige zaagsneden in de torens.
Veiligheidsmaatregelen en samenwerking
De ontploffing werd uitgevoerd onder strikte veiligheidsmaatregelen. De locatie van de centrale was gesloten voor het publiek, maar via een livestream konden geïnteresseerden de gebeurtenis live volgen. Naast LEAG en haar dochteronderneming GMB GmbH waren het sloopbedrijf Laarakkers Democom, ARGE Sprengtechnik, talrijke ingenieursbureaus, overheidsinstanties en het stadsbestuur van Görlitz betrokken bij de planning en uitvoering.
De succesvolle werkzaamheden laten zien hoe gestructureerde sloop en doordachte planning hand in hand kunnen gaan om een duurzame toekomst te creëren. De regio Lausitz is dus een voorbeeld van structurele verandering in voormalige bruinkoolmijngebieden.
Transformatie tot een locatie voor de toekomst
Onder het motto “We creëren ruimte voor de toekomst” voert LEAG ambitieuze plannen uit voor het terrein van 24 hectare. Het initiatief van de GigawattFactory is erop gericht om Lausitz te ontwikkelen tot een centrale locatie voor hernieuwbare energie, energieopslag en flexibele energiecentrales. Op de locatie moeten met name grootschalige opslagoplossingen worden ontwikkeld om fluctuaties in de elektriciteitsopwekking door wind- en zonne-energiecentrales te compenseren.