75-jarig bestaan van LAARAKKERS
Van landbouw tot sloop en grondwerken tot gebiedsontwikkeling
Eigenlijk had alles anders moeten lopen. Het jaar stond “gepland” met activiteiten rond het 75-jarig bestaan van het familiebedrijf LAARAKKERS. Een groot zomerfeest met medewerkers en hun families, evenementen met klanten, leveranciers, partners en buren waren gepland. Maar dit kon allemaal niet worden gerealiseerd. “Corona heeft alles gedwarsboomd”, zegt Wiljan Laarkkers, die al bijna 20 jaar leiding geeft aan de LAARAKKERS-groep samen met zijn broer Marcel. “Aan het einde van het jaar hadden we eigenlijk een volledig corona-compliant” drive-in kerstfeest “gepland op het hoofdkantoor in Boxmeer voor onze circa 150 Duitse en Nederlandse medewerkers met hun gezinnen. Helaas moesten wij ook dit evenement op korte termijn annuleren vanwege de plotselinge 2e lockdown.”
In 1945, direct na het einde van de oorlog, richtten Johan en Coba Laarakkers een loonbedrijf op, aangezien de landbouw na de oorlog een van de belangrijkste pijlers was van de Nederlandse economie, die werd heropgebouwd. Het echtpaar kocht niet alleen landbouwmachines om hun eigen akkerland te bewerken, maar gebruikte ze ook om het land van andere boeren te bewerken. ‘Zware voertuigen’ lagen de familie Laarakkers toen al in het bloed.
In 1969 na de dood van Johan zetten de zonen Arie, Willy en Jan samen met hun moeder Coba het bedrijf voort. Dit trio kenmerkte zich ook door de aanschaf van bijzonder geavanceerde en grote machines die uniek waren in de regio. Zo werd in 1984 een zesrijige maïshakselaar aangeschaft, destijds uniek in Noord-Brabant.
In 1977 begon Arie een eigen bedrijf. Willy en Jan zetten het aannemingsbedrijf voort, breidden hun bedrijfsactiviteiten uit met grondwerken en sloopwerkzaamheden en verhuurden graafmachines. De markt veranderde in de loop der jaren. Grote boeren kochten zelf machines, waardoor het loonbedrijf minder winstgevend werd. Het was een tijd waarin onder meer ruilverkaveling, het rechttrekken van de Maas en veel nieuwbouwprojecten voor een grote vraag naar graafwerkzaamheden zorgden. Men ging zich dus daarop richten. Toevallig hielp LAARKKERS bij een sloopproject in Duitsland. Het familiebedrijf gebruikte het daarbij opgedane knowhow om hun actieradius naar het oosten uit te breiden. Aanvankelijk werden de werkzaamheden nog in guldens berekend, de betaling vondt plaats in Duitse mark, een welkom meeneem-effect van 10%.
Het keerpunt vond plaats in 1995. De focus van het bedrijf lag nu op sloop, asbestverwijdering en recycling. In 1997 richtte LAARAKKERS een Duitse BV op, gevestigd in Rheinberg. De vraag naar asbestverwijdering nam in de jaren negentig aanzienlijk toe en LAARAKKERS richtte hiervoor in 1999 nog een extra gespecialiseerd bedrijf op.
2001 trekken zich Willy en Jan terug uit de zaak. Willy’s zonen, Wiljan en Marcel, nemen het bedrijf over. Ze slagen erin de zaken in Duitsland enorm uit te breiden. Sindsdien hebben start-ups en nieuwe partnerschappen de bedrijfsactiviteit van Laarakkers bepaald. Zo werd in Kamp-Lintfort L + J Recycling GmbH opgericht, in het recyclingbedrijf worden de materialen die vrijkomen bij de sloop duurzaam gerecycled tot nieuwe grondstoffen. In de samenwerking met het bedrijf Koninklijke Smals werken zij samen aan de duurzame productie en verwerking van betongranulaat en zand als vervanging van grind bij de betonproductie. In 2008 werd weer een nieuw bedrijf gestart. In de stad Nettetal kochten de broers voor een symbolische prijs een oude textielfabriek. Een oude weverij op een oppervlakte van 43.000 m² werd afgebroken, de vloer werd schoongemaakt, afgevoerd en gerecycled. Tegelijkertijd werd het gebied herontwikkelt voor woningbouw, zodat verkocht kon worden aan professionele projectontwikkelaars en particulieren. Met deze nieuwe discipline, gebiedsontwikkeling, heeft Laarakkers haar dienstenportfolio uitgebreid en luidt daarmee een nieuw “corporate tijdperk” in.
Naast de verdere uitbreiding van de kernactiviteit van sloop, verwijdering en recycling aan zowel Duitse als Nederlandse zijde, staan strategische partnerschappen centraal in de zich alsmaar verder ontwikkelende bedrijfsstrategie van de Laarakkers- Group. Op het gebied van gebiedsontwikkeling is een samenwerking aangegaan met de projectontwikkelaar, de DORNIEDEN Groep uit Mönchengladbach. Met het Belgische bedrijf Democom werd een joint venture gevormd voor de ontmanteling van kern- en energiecentrales en andere grote industriële installaties onder de naam Laarakkers Democom. Net aan het einde van het jubileumjaar heeft de Laarakkers-groep, met ongeveer 100 vaste en 50 freelancers, nog een aanwinst te melden. Ze kocht de helft van de aandelen in het kippertransportbedrijf Martens Logistics uit Siebengewald, met 12 kippertransporteurs. Ja, natuurlijk alleen het beste materiaal! De tijd heeft hier nooit stil gestaan.
Auteur: Anja Sturme