Nog nooit had hij gelet op sloopwerkzaamheden en sloopkranen, voordat Merlijn Güppertz (38) uit Boxmeer bij Laarakkers terecht kwam. De van origine advocaat stapte negen jaar geleden een voor hem compleet nieuwe wereld in. Merlijn: “Toen ik er eenmaal bekend mee raakte, zag ik ineens overal sloopwerken, en wordt het een soort van DNA. Ik liep met Wiljan Laarakkers mee om het bedrijf en de sloopwereld te leren kennen.”
In 2012 kreeg Merlijn de kans om zich op de projectontwikkeling binnen Laarakkers te richten. Voor zijn eerste project mocht hij naar het Duitse Nettetal, waar Laarakkers voor het symbolische bedrag van twee euro een textielfabriek had gekocht. “Een dergelijk revitaliseringsproject begint met het wijzigen van het bestemmingsplan. De sloop regel ik met mijn collega’s binnen Laarakkers. Overige werkzaamheden, zoals het aanleggen van rioolwerk en straten moet met externe bedrijven geregeld worden. De verkoop deed ik zelf.” Van aankoop tot oplevering duurde het eerste project in Nettetal vier jaar, en kende een succesvolle afronding.
Een groot deel van zijn tijd brengt Merlijn door met documenten lezen en schrijven op zijn kantoor in Boxmeer en Düsseldorf. Op dit moment zorgt hij samen met zijn directe collega dat vier Duitse ontwikkelingsprojecten goed blijven lopen. Dat houdt in dat Merlijn afspraken met bestuurders van gemeenten en overheden maakt. Contact onderhoudt met onderzoekers, notarissen, advocaten, omwonenden en kopers van het project. De financiering regelt hij met de bank. Maar ook kijkt hij vooruit, als deze projecten afgerond zijn moet de volgende zich alweer aandienen. “Het hele proces van projectontwikkeling vergt veel tijd en geduld, het zijn ministapjes waarin we vooruitgang boeken. De kunst is om eventuele problemen, al is het detailwerk, al in een vroeg stadium te herkennen, zodat we deze een stap voor zijn.” Zijn ervaringen in zijn vroegere werk als advocaat neemt Merlijn mee in zijn huidige vak. “Ik ken het systeem van de wetten en contracten maak ik zelf. Ik ben kritisch en gewend hoofd en bijzaken te onderscheiden.”
Merlijn runt op deze manier samen met een directe collega zijn ‘eigen bedrijf’ onder de vleugels van de Laarakkers groep. Zo nodig krijgt hij welkome ondersteuning van andere collega’s. “Door op deze manier te werken tref ik het beste van twee werelden; de vrijheid te ondernemen, maar ook de contacten met een team. Een eigenschap die wel eens in mijn nadeel kan werken is mijn bevlogenheid; de diverse fases in de gebiedsontwikkeling houden me continue bezig. Maar als een project is afgerond, en er in plaats van een oude fabriek een compleet ingerichte woonwijk is gebouwd ben ik apetrots. Dan is de missie volbracht en voel ik opluchting; we hebben het weer geflikt!”