Maasziekenhuis Boxmeer

Boxmeer
06-11-2013 t/m 31-12-2016
Sloop, Asbest, Grondstoffen

Groot project voor Nederlandse begrippen
In 2013 werd er begonnen met de sloop van het Maasziekenhuis. De binnenzijde van het voor Nederlandse begrippen grote sloopproject werd compleet gestript. Tijdens het voortplantingsseizoen van dassen, roeken en vleermuizen werd het gebouw met rust gelaten. In de laatste maanden van 2014 wordt voor het publiek de ontmanteling van het afgedankte hospitaal zichtbaar.

Strippen
Drie jaar geleden startte Laarakkers de werkzaamheden om het 45 jaar oude Maasziekenhuis te slopen. Van binnen werd het gebouw compleet gestript. Koper, leidingwerk en plafonds werden verwijderd. Daarna werden de kozijnen eruit gehaald. In totaal werd er 5 kilometer afvoerbuizen etc, waarin asbest verwerkt zat, verwijderd.

Gevaarlijke stoffen
Nederland kent momenteel de strengste wetgeving op het gebied van asbestverwijdering. Medewerkers moeten al gauw in speciale beschermkleding werken, dat beperkt het aantal werkuren per dag tot maximaal 6 uur. Onder de 5°C mag asbest niet worden verwijderd. Om maar eens een paar regels omtrent asbestverwijdering te noemen. Het speciale asbestteam van Laarakkers werd dan ook ingezet om het oude Maasziekenhuis op een veilige wijze te ontdoen van het aanwezige asbest. Met de kennis en de jarenlange ervaring was dat geen enkel probleem voor Laarakkers.

Flora en Fauna wetgeving
Nadat het strippen en de asbestverwijdering was voltooid kwam er een ander probleem om de hoek kijken. In het gebouw en de directe omgeving waren dassen, roeken en vleermuizen gesignaleerd. Dit betekende dat de sloop stilgelegd werd tot na het broedseizoen. In de omgeving van het gebouw werden andere nestgelegenheden gecreëerd en er werden extra vluchtwegen gemaakt, zodat een eventueel achtergebleven dier een ontsnappingsmogelijkheid heeft tijdens de sloop.

Sloop met groot materieel
Toen eenmaal het licht op groen ging, kon er begonnen worden met de daadwerkelijke sloop. Het slopen van het oude Maasziekenhuis mag voor Nederlandse begrippen dan wel een groot project zijn. Laarakkers draait er haar hand niet voor om. Voor 80% is zij werkzaam in het Duitse Roergebied waar zij dagelijks bezig is met projecten van deze omvang. Het enige verschil is dat het nu dicht bij huis is.

Het grote sloopmaterieel kwam voor deze gelegenheid terug uit Duitsland. Zo werd er een 32 meter lange giek op de sloopkraan gezet om het gebouw vanaf 22 meter hoogte hapje voor hapje klein te maken. Een gebouw heeft altijd een stabiel en een instabiel deel. Met de sloop houdt Laarakkers daar uiteraard rekening mee. De lift en de trappenhuizen in het midden en aan de uiteinden vormden het stabiele deel. Dus werd er begonnen met de sloop van de delen tussen de trappenhuizen in.

Open dag om afscheid te nemen
In het oude Maasziekenhuis is een aanzienlijk deel van de bevolking van het Land van Cuijk en Noord-Limburg geboren of behandeld. Lief en leed is hier gedeeld. Kortom een groot deel van de bevolking voelt zich verbonden met dit 45 jaar oude gebouw. Voordat het gebouw daadwerkelijk uit het beeld verdwijnt, hield Laarakkers op 6 november 2014 een open dag voor bewoners uit de regio. Laarakkers wilde hiermee iedereen die zich betrokken voelde bij dit gebouw de kans geven om afscheid te nemen.

De dag werd een enorm succes. Ruim 500 belangstellende kwamen een bezoek brengen en konden zien hoe Burgemeester Van Soest met de sloopkraan de letters van het Maasziekenhuis afknabbelde. Daarmee kwam er definitief een einde aan het bestaan van het Maasziekenhuis aan de Loerangel in Boxmeer.

Op onderstaande video ziet u beelden van deze open dag.

Oplevering
In het najaar van 2016 werden de laatste sloopwerkzaamheden aan de verpleegstersflat verricht die onderdeel uitmaakte van het oude Maasziekenhuis.

Eind 2016 hebben we alle werkzaamheden afgerond.